Hoe lang kan je verf bewaren?


Ben je de afgelopen tijd veel bezig geweest met klussen in huis en heb je hierdoor veel verf over? Het is goed om te weten hoelang je verf kunt bewaren. Er bestaan veel verschillende soorten verf en het kan per verfsoort verschillen hoe lang je dit kunt bewaren.
Daarnaast zijn er ook aantal handige tips hoe je verf langer kunt bewaren en op welke manier je dit kunt doen. Wanneer je veel geklust hebt in huis, is de kans groot dat je veel verschillende verf over hebt.

Houdbaarheid verschillende soorten verf

Watergedragen verf en muurverf zijn meestal maximaal twee jaar houdbaar. Het is hierbij belangrijk te onthouden dat je watergedragen verf vorstvrij bewaard.
Heb je acryl verf of muurverf bewaard? Houd er dan rekening mee dat deze niet meer gebruikt kunnen worden als ze bevroren zijn geweest. De eigenschappen gaan, door het bevriezen, verloren en hierdoor wordt de verf ook wel gezien als ‘kapot’. Wat opvalt is dat de verf ook een andere, onaangename geur krijgt.

Houdbaarheid verf in de meeste gevallen

Het is niet duidelijk aangegeven hoe lang je verf kunt gebruiken, behalve dat het in de meeste gevallen twee tot drie jaar is. Is de kans groot dat je de verf langer dan drie jaar wilt bewaren? Houd er dan rekening mee dat de verf tijdens de verwerking en tijdens de droging problemen kan geven. Let daarom altijd op hoeveel verf je koopt.

Zorg ervoor altijd alles op te meten zodat je een goede inschatting kunt maken hoeveel verf je nodig hebt. Zo voorkom je dat een hele stapel verfpotten gaat verzamelen in je schuur.

Verf langer bewaren

Heb je geen verf bewaard die je wilt gebruiken, maar wil je weten hoe je op de juiste manier gebruikt verf kunt bewaren? De eerste stap, wat voor alle verfsoorten geldt, is om de verf altijd in het originele blik te bewaren. Wil je een halflege verfblik bewaren? Onthoud dan goed dat hier veel lucht in kan komen wat ervoor zal zorgen dat de verf gaat indikken of een vel krijgt.

Als je de verf later toch wilt gebruiken, kun je het vel verwijderen en opnieuw gebruiken. De verf is alleen niet meer zo goed als voorheen. Het beste wat je kunt doen bij verf wat voor de helft gebruikt is, is om het over te gieten in een kleiner blikje. Zo komt er nauwelijks lucht binnen en komt er geen vel.

Vergeet ook niet de rand van het blik goed schoon te maken na het overgieten van de verf. Overgieten doe je het beste met een schenktuitje of vanuit een strijkvaatje. Dit is de beste manier om het kleine blikje schoon te houden van vervuiling en andere stoffen.

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!