Hoe verf ik een radiator?


Het verven van een radiator is geen makkelijke klus. Ben je pas verhuisd of is je oude radiator vergeeld? Dan is het tijd om een nieuw kleurtje aan te brengen. Welke verf gebruik je en hoe verf je een radiator? Het zijn een hoop vragen waardoor mensen het liever niet zelf verven. Toch kan je, door middel van de juiste stappen, de radiator zelf ook verven en kan het er heel mooi uitzien! We helpen je graag hierbij zodat je zelf snel aan de slag kan als een echte verfvakman.

De juiste voorbereiding treffen

Voordat je gaat beginnen met verven, zijn er nog een aantal stappen die je moet volgen. Allereerst is dat de radiator volledig afgekoeld moet zijn. Tussendoor kun je de ruimte afplakken met afdekfolie om er zeker van te zijn dat niks eromheen beschadigd. Vergeet ook niet de leidingen en de thermostaatkranen af te plakken. Wil je liever in een andere ruimte verven? Koppel de radiator los zodat je de radiator ergens anders kunt verven.  

Nadat je weet waar je de radiator wilt verven en alles eromheen hebt afgeplakt, is het tijd om de kijken wat de staat is van de radiator. Je maakt de radiator schoon met water en het liefst een scheutje ammonia of ander schoonmaakmiddel. Dit zorgt ervoor een goede hechting te verkrijgen voor de verflagen. Met schuurpapier kun je eventuele roestplekken verwijderen.

Zorg ervoor dat alle roestplekken goed verwijderd zijn, zodat deze later niet zichtbaar worden nadat de nieuwe verflaag aangebracht is. Vervolgens kun je beginnen met het schuren. Door het schuren ontstaan er lichte krasjes waar de verf goed in kan hechten. Met een borsteltje kun je het stof verwijderen.

Het verven van de radiotor

Na de voorbereiding kun je beginnen met het verven van de radiator. Je kunt de radiator verven met een kwast of je kunt de verf aanbrengen met een spuitbus. Onthoud wel dat er meer druppelvorming kan ontstaan wanneer je de verf aanbrengt met een spuitbus. Zorg er daarnaast voor dat je kiest voor de juiste verf. Wat we hiermee bedoelen, is dat je kiest voor radiatorverf. Deze verf is geschikt tegen warmte en hitte tot wel 90 graden Celsius. Het gebruiken van gewone verf kun je ook doen, maar de kans dat er scheuren ontstaan en dat het af gaat bladderen door de hoge temperaturen is een stuk groter. 

Let op! Het is te adviseren om de roestplekken die je weggeschuurd hebt eerst te behandelen met roestwerende grondverf. Dan komt de roest niet meer naar terug.  

Met de kwast de radiator verven is de meest voorkomende manier. Er zijn speciale radiatorkwasten die je kunt aanschaffen voor het verven. Bij het verven van een radiator verf je twee verflagen aan. Laat iedere laag voldoende drogen en schuur na iedere laag de radiator licht op. De ideale handeling is het verven van boven naar beneden en het gelijkmatig aanbrengen van de verf. Na het verven van de tweede laag is het belangrijk dat je de radiator minimaal 24 uur uit laat en laat drogen.

Andere onderdelen in huis verven

Na het verven van de radiator, kun je met dezelfde verf ook andere onderdelen in huis verven. Denk aan de CV leidingen om de radiator heen. Met latexverf kun je de cv leidingen verven. Latexverf hecht namelijk prima op leidingen. Vergeet van tevoren niet lichtjes de cv leidingen te schuren en breng vervolgens twee verflagen aan.

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!