Hoe verf je een muur?


Met onze handige tips kun je als doe-het-zelver aan de slag met het verven van je muur. Is er een ruimte in je huis die je een nieuwe kleur wilt geven of ben je pas verhuisd en is er nog een ruimte over die nog verbouwd moet worden? Krijg op een professionele manier het juiste eindresultaat!   Muren in je huis zijn een grote factor voor sfeer in je huis creëren. Met de juiste kleur op de muur kun je de ruimte groter laten lijken en met de juiste accessoires en inrichting heb je een ruimte heel luxe ingericht waar je niet een hoop geld voor kwijt bent. Lees snel verder om erachter te komen hoe je zelf kunt zorgen voor een frisse, nieuwe look.

De voorbereiding voor het verven van een muur

Voordat je begint met het verven van de muur, is het belangrijk je hierop voor te bereiden. De eerste stap is voldoende ruimte creëren. Haal alle accessoires van en bij de muur weg, schuif alle meubels aan de kant zodat je deze niet beschadigd tijdens het verven. Je kunt alle accessoires, meubels en de grond beschermen met een afdekzeil. Zo weet je zeker dat de verf niet op de verkeerde plek terechtkomt.


Hierna kun je de randen afplakken en kun je beginnen met het ontvetten van de muur. Dit kun je doen met een verfreiniger. Door met een verfreiniger de muur te ontvetten, zorg je ervoor dat de hechting van de verf met de muur bevordert wordt.

Zitten er beschadigingen op de muur? Vul alle gaatjes die je niet meer gebruikt en gaat gebruiken voor een mooi, egaal oppervlak met opvulmiddel.

De muur verven

Je kunt nu beginnen met het verven van de muur met binnen muurverf of buiten muurverf. Allereerst breng je voorstrijk aan op het oppervlak dat je wilt verven. Is het een onbehandelde muur? Dan is de kans groot dat deze een aanzuigende werking heeft. Wanneer je voorstrijk aanbrengt, kun je deze aanzuigende werking verminderen. Ook zorgt het voor een mooi, vlak resultaat.  

Vergeet niet dat het belangrijk is de muur 24 uur te laten drogen, nadat je voorstrijk hebt aangebracht. Daarna kun je met verfroller aan de slag gaan. Met een verfroller kun je van onder naar boven werken en vervolgens van links naar rechts. Probeer elke keer twee tot drie keer over dezelfde baan te vegen.

Voor het verven van muren zijn een aantal stappen van belang. Wil je een aantal kleuren met elkaar mengen? Zorg ervoor om de kleuren goed te mengen met elkaar en goed te roeren. Zo krijg je een egaal eindresultaat.

Hoeken en randen verven

Voor het verven van de hoeken en randen rondom de muur kun je het beste een acrylkwast gebruiken. Zoals hierboven benoemd, gebruik je voor het grote oppervlak een muurverfroller. Er zijn verschillende groottes waar je uit kunt kiezen en het verschilt per muur welke grootte ideaal is. Je kunt zelf kijken hoe groot de oppervlakte is en welke grootte muurverfroller hiervoor geschikt is. Het beste is om te beginnen met de hoeken en randen. Zo kun je daarna preciezer te werk gaan met de muurverfroller. Nadat je klaar bent met verven, kun je de tape verwijderen. Je kunt dit het beste doen terwijl de verf nog nat is. Vervolgens laat je de verf drogen en kun je opnieuw de randen afplakken voor het aanbrengen van een tweede laag op dezelfde manier.

Hoeveel verf heb ik nodig voor een muur?

Hoeveel verf heb je precies nodig wanneer je een muur gaat verven? Dit kun je eenvoudig berekenen. Meet eerst de hoogte en breedte van de muren op. Vervolgens vermenigvuldig je de breedte met de hoogte en zo heb je berekend wat de oppervlakte is van de muur. Dit kun je hetzelfde doen bij je deuren en ramen die je vervolgens aftrekt van het totaal aantal vierkante meters. Vergeet ook niet de oppervlakte met twee te vermenigvuldigen, omdat je altijd twee verflagen aanbrengt. Je kunt daarna het totaal aantal vierkante meters delen door het aantal m2/l dat op de verfpot staat. Zo weet je precies hoeveel verf je nodig hebt voor je muur. Als dit allemaal niet lukt helpen wij je graag een handje door dit speciaal voor jou uit te rekenen!

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!