RAL 9001 en RAL 9010: Wat is het verschil?


Wanneer je online zoekt naar inspiratie voor het verven van een ruimte in je huis zul je opmerken dat lichte kleuren veel terugkomen. Het is een trend die er al een tijdje is. Wat je ook zult opmerken is dat het kiezen van een witte kleur voor je muur lastiger is dan gedacht. Er zijn veel verschillende wittinten waar je uit kunt kiezen en wat ook duidelijk maakt dat wit niet wit is.
RAL 9001 en RAL 9010: deze twee wittinten worden het meest gebruikt in de nieuwbouwsector en komen het meeste voor in de interieur wereld. We kunnen het gerust de populairste witsoorten noemen. Wat zijn nu precies de verschillen en welke kleur wit is voor jouw huis de beste kleur?

Het verschil tussen RAL 9001 en RAL 9010

Eén van de eerste verschillen die je waarschijnlijk zult opmerken is dat de ene kleur zuiver wit is en de andere kleur crème wit is. Voor de meeste mensen zit er bijna geen verschil in deze twee wittinten, maar die zijn er wel degelijk! RAL 9010 wordt ook wel zuiver wit genoemd, maar wanneer je deze kleur tegen een spierwitte ondergrond houdt zie je dat het ook lijkt op gebroken wit.

Het is de meest verkochte wittint wanneer je een witte muur in je huis wilt. Het oogt erg fris en heeft geen harde witte kleur. RAL 9001 is meer een crème wit. Deze kleur is in het verleden vaak gebruikt voor stopcontacten en kozijnen. Het was dan ook in het verleden een hele populaire wittint.
Tegenwoordig worden steeds meer bouwmaterialen geleverd in RAL 9010. Wanneer je beide wittinten naast elkaar legt zie je dat RAL 9010 een meer gelige ondertoon heeft en lichter is dan RAL 9001. RAL 9001 gaat meer richting beige.

Welke kleur wit past bij jouw interieur?

Je weet nu wat de verschillen zijn, maar welke witte tint is de juiste witte tint voor jouw huis? Past deze witte tint ook bij het interieur? De kleur van de muren is bepalend voor de sfeer in een ruimte. Een donkere muur geeft een hele andere sfeer dan een lichte kleur. Bij een lichte kleur is het ook belangrijk dat je voor de juiste kleur kiest wat past bij het interieur.

De een houdt ervan alles in één tint te verven omdat dit praktischer is en vaak ook goedkoper. Wanneer je het belangrijker vindt dat alles mooi samenvalt, is een goede balans de juiste keuze. Je kunt hierbij denken aan drie belangrijke punten:

  1. Het plafond verf je in de lichtste tint om de ruimte groter te laten lijken. Je zou hier RAL 9010 voor kunnen gebruiken;
  2. De muren verf je in een tint of een paar tinten donkerder. Wil je een mooie combinatie? Dan kun je hier kiezen voor RAL 9001:
  3. De deuren en kozijnen verf je in de donkerste tint. Sommige mensen kiezen hier voor een zwarte kleur met grote ramen om een nog grotere ruimte en meer sfeer te creëren.

Een witte kleur maakt een ruimte groter. Je kunt online veel inspiratie opdoen hoe je interieur items met elkaar kunt combineren en waar je deze moet plaatsen.

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!