Schuur verven: 5 professionele tips!


Is jouw schuur toe aan een nieuwe verfbeurt? Weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Je schuur verven is niet moeilijk! Laten we hier samen naar kijken. Ik heb in mijn leven als verfvakman een hoop schuren geverfd en weet precies wat je wel en niet moet doen voor het beste resultaat. Dit geldt voor stenen of houten schuren. Er zijn een aantal verschillen en daarbij kun je ook verschillende producten gebruiken hiervoor. Ik heb daarom een aantal tips op een rijtje gezet, zodat je zelf aan de slag kunt gaan met het verven van je schuur.  

De verschillende ondergronden  

Voordat je kiest waarmee je gaat verven, is het goed om te kijken wat de juiste ondergrond is voor jouw soort schuur. Zo heb je houten, maar ook stenen schuren. Je kunt kiezen uit verf of beits. Er zijn wel een aantal verschillen tussen deze twee ondergronden:  

Je schuur schilderen met verf 

Wanneer je kiest voor verf, is het belangrijk de juiste buitenverf te kiezen voor jouw schuur. Zo kan de ondergrond niet ademen wanneer je aan de slag gaat met lakverf. Bij een stenen schuur kun je kiezen voor muurverf. Hier is het niet nodig dat de ondergrond goed moet ademen, dus is verf geschikt. Vergeet niet dat je altijd grondverf of een primer nodig hebt wanneer je gaat schilderen met verf.  

Gebruik van beits  

De voorkeur voor een houten schuur gaat vaak uit naar beits. De ondergrond kan blijven ademen, beits is transparant waardoor het hout goed zichtbaar blijft en je beschermt de schuur beter.  

De juiste verf voor je schuur 

Zoals eerder benoemd, zijn er verschillende soorten verf waar je uit kunt kiezen. Zo maak je gebruik van muurverf voor een stenen schuur en vermijd je lakverf voor een houten vloer. Zorg er altijd voor dat je kiest voor buitenverf met een bijbehorende primer of grondverf. Daarnaast kies ik als Verfvakman altijd voor professionele verf, omdat dit langer mooi blijft, eenvoudiger aan te brengen is en beter beschermt.  

Zorg voor de juiste voorbereiding 

De juiste voorbereiding brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo geniet je langer van een mooie uitstraling, wordt het materiaal van je schuur beter beschermt en bespaart het je een hoop tijd en geld. Wat bedoel ik precies met de juiste voorbereiding? Je kunt denken aan de volgende zaken: 

  • Verwijder loszittende delen en zorg ervoor een ontvetter bij de hand te hebben. Nadat de schuur schoon is, kun je beginnen met schuren.  
  • Na het schuren, kom je misschien wat beschadigingen tegen. Door de jaren heen is het niet gek dat er hier en daar wat gaten en kieren zijn in het hout. Hier gebruik je vaak een houtrotvuller of plamuur voor. Wacht tot alles gedroogd is en ga lichtjes nog een keer over de ondergrond met niet te grof schuurpapier.  
  • Ga je aan de slag met verf? Dan is het belangrijk grondverf te gebruiken. Hiermee creëer je een beschermde dekking voor de eerste verflaag.  

De beste weersomstandigheden om je schuur te schilderen

De omstandigheden rondom het schilderwerk is overal en altijd belangrijk. Wanneer je buiten gaat verven heb je altijd te maken met bepaalde weersomstandigheden. Kijk altijd eerst naar de komende weersomstandigheden voordat je aan de slag gaat met verven. De beste weersomstandigheden voor het verven van je schuur is een temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Dit betekent dat je nooit in de felle zon of tijdens slecht weer gaat verven. De felle zon kan blaasjes in de verf veroorzaken, omdat het drogingsproces versnelt en verstoord wordt.  

De eindafwerking voor het beste resultaat

Het beste resultaat behaal je door minimaal twee (verf)lagen aan te brengen. Diverse lagen aanbrengen doe je nooit achter elkaar. Het is belangrijk dat je bij verf ongeveer 12 uur wacht tot de eerste verflaag opgedroogd is. Bij het gebruik van beits is dit ongeveer 16 uur tot je begint met de tweede laag. Door de eerste (verf)laag goed te laten drogen krijg je het meest professionele eindresultaat. Je biedt daarnaast ook betere bescherming voor een langere periode.  

Laat een reactie achter