Wat is RAL 9016?


Je slaapkamer een frisse look geven, de badkamer verbouwen of een huis opnieuw schilderen. In de meeste gevallen van het schilderen van een muur heb je witte verf nodig. Heb je veel geschilderd? Dan weet je dat er enorm veel witte tinten bestaan. Elke variant heeft zijn eigen eigenschappen en wordt in diverse ruimtes gebruikt. Een voorbeeld is RAL 9016. We leggen je graag uit wat RAL 9016 eigenlijk is!

RAL 9016

RAL 9016 staat ook wel bekend als ‘verkeerswit’. De afgelopen jaren is deze kleur steeds populairder geworden. De kleur wordt vooral gebruikt voor zowel muurverven als lakken. Je kunt de kleur RAL 9016 omschrijven als een lichte kleur. De kleur is grauwer dan de bekende RAL 9010 en RAL 9001. Door de grauwe tint is het eenvoudiger deze te combineren met andere kleuren. Om deze reden stijgt de kleur in populariteit.

Het verschil met andere wit tinten

Zoals eerder benoemd is RAL 9016 een grauwe, witte kleur. Dit maakt het makkelijker te combineren met andere kleuren. Bij deze kleur worden er mengpasta’s meegeleverd die je niet krijgt wanneer je de standaard witte kleur koopt. Zoek je liever de standaard witte kleur? Dan moet je zoeken naar witter dan RAL 9016.

Maar waar staat dan de afkorting RAL voor? RAL 9016 behoort tot de RAL kleurenwaaier en de letters RAL staan voor ReichsAuschlüss für Lieferbedingungen. Het is een Duits coderingssysteem en hiermee definiëren we de kleuren van verf en coatings. De wit tinten beginnen bij 9000 en worden per code onderscheiden van elkaar. Je hebt vast weleens gehoord van de twee populairste wit tinten RAL 9001 en RAL 9010.

Waar gebruik je RAL 9016 voor?

Behalve de letters RAL en de codering, heeft iedere wit tint vaak een eigen naam. Zoals eerder benoemd, wordt RAL 9016 ook wel verkeerswit genoemd. Deze witte kleur zien we namelijk vaak terug op de weg. Wat direct opvalt is dat dit een zuivere wit tint is.   Behalve op de weg zien we deze kleur ook veel terugkomen in nieuwbouwhuizen. De zuivere kleur zorgt ervoor dat het eenvoudig te combineren is met interieur.

Welke kleur past het best in mijn huis?

Je weet wat je wilt verven, maar je weet nog niet in welke kleur je dit wilt verven. Dan is het handig om te weten wat de verschillen zijn en waar iedere tint het meest voor gebruikt wordt. RAL 9010 is naast RAL 9016 de populairste wit tint die gekocht wordt.

Zoek je naar een witte tint met een beige ondertoon? Dan kun je beter kiezen voor RAL 9001, ook wel crème-wit genoemd. Zoek je meer een zuivere wit? Kies dan voor RAL 9016. De voorkeur gaat vaak uit naar een neutrale, witte kleur. Dit past bij ieder interieur en kan met iedere andere verfkleur gecombineerd worden.

Ben je van plan veel kleurencombinaties te maken met je interieur en andere ruimtes in je huis? Dan raden wij aan te kiezen voor RAL 9016. RAL 9016 absorbeert als het ware de kleuren van de ruimte wat het de perfecte basis maakt in ieder interieur.

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!