Buitenkozijnen schilderen doe je zo (stappenplan)!


We weten allemaal dat het Nederlandse weer altijd met verrassingen komt. Als verfvakman heb ik een hoop buitenkozijnen geschilderd om deze zo veel mogelijk te beschermen tegen het wisselvallige weer. De bescherming, onderhoud en schoonmaak van je buitenkozijnen is erg belangrijk wanneer je ze langdurig mooi en sterk wilt houden. Ik wil graag een aantal tips met je delen, zodat je zelf aan de slag kunt met het schilderen van je buitenkozijnen. Het bespaart je op de lange termijn een hoop kluswerk!

Wat is de beste verf voor buitenkozijnen?

Zoals je ziet heb ik een hoop verschillende soorten verf die je kunt uitproberen. Niet iedere verf is geschikt voor het schilderen van je buiten kozijnen. Je gebruikt hier voor buitenverf. De beste verf voor het schilderen van je kozijnen verschilt dan ook per soort materiaal. Zo gebruik je voor aluminium en kunststof kozijnen hoogglanslak met een primer. Heb je houten buiten kozijnen? Dan kun je beter kiezen voor vochtregulerende verf / beits of lakverf.

Eerst grondverf, daarna lakverf

Het schilderwerk begint bij het aanbrengen van grondverf. grondverf breng je aan op de herstelde delen en waar niet geverfd hout zichtbaar is. Voor het aanbrengen van grondverf gebruik je een goede buitenverfkwast.

Door middel van grondverf kunnen we precies zijn waar de oneffenheden zijn en kunnen we hier zachtjes nog een keer overheen schuren. Met fijn schuurpapier kun je het hele buitenkozijnen schuren.

Na het schuren kun je de eerste laklaag aanbrengen. Het is hierbij enorm belangrijk dat je kwast niet druppelt. Dit zorgt voor veel rommel en je kunt de laklaag niet mooi en stevig aanbrengen. Tijdens het aanbrengen van de laklaag wil je ook niet dat de verf gaat druipen. Verf ook altijd in de richting van de nerf!

Buitenkozijnen schilderen

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je aan moet denken wanneer kozijnen gaat schilderen. Zo moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Bij de volle zon en regenachtig weer betekent het dat je geen kozijnen kunt verven buiten. Je wilt altijd achter de zon aan schilderen. Vergeet ook niet dat de juiste voorbereiding nodig is wanneer je buitenkozijnen gaat schilderen. Zo heb je een goede ondergrond nodig en vaak een geschikte primer. Per materiaal geldt een andere soort primer.

Zorg er daarnaast voor dat je de juiste kwasten en rollers in huis hebt die geschikt zijn voor het uitgekozen verfsoort. Heb je niet alles in huis? Bestel dan snel de extra’s die je mist!

Hoe schilder je buitenkozijnen?

Benieuwd hoe je zelf kozijnen kunt schilderen buiten? Ik deel hieronder mijn stappenplan:

Voorbereiding buiten kozijnen schilderen

Allereerst begin je met het schoonmaken van de kozijnen. Hierbij is het belangrijk dat je al het vuil en loszittend verf verwijdert. Dit gaat het makkelijkst met een borstel en een verfkrabber. Je kunt daarna aan de slag met het ontvetten van de kozijnen met een verfreiniger.

Mogelijke beschadigingen herstellen

Kozijnen schilderen buiten betekent ook beschadigingen herstellen. Je zult waarschijnlijk aardig wat beschadigingen tegenkomen tijdens het reinigen. Je kunt zwakke plekken vinden door erop te drukken met je duim of met een schroevendraaier.

Zwakke plekken zoals houtrot en slechte verbindingen kun je zelf herstellen. Houtrot kun je verwijderen en voor het verven kun je ook houtrotstop aanbrengen. Zo voorkom je dat hout onder de nieuwe verflaag gaat rotten. Verder kun je met een staalborstel of schuurpapier roest verwijderen.

Schoonmaken en afplakken

Het vuil is verwijderd, de beschadigingen zijn hersteld en je kunt nu alles stofvrij en schoonmaken. Schuur de buiten kozijnen glad en zorg ervoor dat alle naden en kieren weg zijn. Nu kun je aan de slag gaan met het afplakken van de buitenkozijnen. Gebruik hierbij schilderstape voor buiten om delen die je niet wilt schilderen af te plakken.

Start met buiten kozijnen schilderen!

Je weet wat voor ondergrond je hebt en wat voor verf je hiervoor nodig hebt. Heb je houten buiten kozijnen? Dan hoef je niet te gronden. Anders is het nu tijd voor grondverf of een beits. Schilder altijd eerst de randen en breng daarna de verf aan op de rest van de buitenkozijnen. Voor buiten kozijnen raad ik altijd aan om minimaal twee verflagen aan te brengen.

Na het schilderen

Afplaktape kun je het beste verwijderen wanneer de verf nog nat is. Het voorkomt beschadiging van de verflaag en er blijven geen lijmresten achter. Lakverf heeft ongeveer een week nodig om uit te harden en het beste resultaat zichtbaar te maken.

Kwasten en rollers schoonmaken

Nadat je klaar bent met de buitenkozijnen schilderen kun je de gebruikte benodigdheden schoonmaken en bewaren. Het is niet nodig om kwasten en rollers tussentijds schoon te maken. Je kunt deze in aluminiumfolie of onder water zetten. De klus restanten kun je inleveren als klein chemisch afval bij je gemeente. Het is niet de bedoeling deze klus restanten in je eigen vuilnisbak weg te gooien. De rest van de benodigdheden, die je niet meer wilt gebruiken, kun je bij het restafval kwijt.

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!