Hoe schilder je kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen staan er om bekend weinig onderhoud te vragen. In principe hoef je je kunststof kozijnen dus ook niet te verven. Toch kiezen veel mensen ervoor om hun kunststof kozijnen wél te verven, bijvoorbeeld omdat ze toe zijn aan een nieuw kleurtje. Dit kan natuurlijk prima! Maar hoe pak je dit precies aan? Als VerfVakman geef ik je dan ook graag een aantal tips in dit artikel. Doe er dus je voordeel mee!  

Kun je kunststof kozijnen schilderen?  

Ik krijg als VerfVakman regelmatig de vraag of je kunststof kozijnen wel kunt schilderen. Daarom geef ik je graag eerst even wat achtergrondinformatie. Het zit namelijk zo dat een kunststof kozijn niet kan rotten, in tegenstelling tot een houten kozijn. Dit is ook de reden dat houten kozijnen wel moeten beschikken over een verflaag om de kwaliteit te verbeteren. Dit is bij kunststof niet het geval en daarom zul je dus denken dat je kunststof misschien helemaal niet kunt verven. Toch kun je kunststof kozijnen prima schilderen, mits je de juiste voorbereidingen treft. Het verven van kunststof kozijnen is daarnaast veel goedkoper dan het aanschaffen van nieuwe kozijnen!  

Wat heb je nodig?

Als je van plan bent om je kunststof kozijnen te schilderen, zijn er een aantal dingen die je nodig hebt. Dit is schoonmaakmiddel om de kozijnen te reinigen: een ontvetter, schuurpapier, afplaktape, een primer en eventueel een krukje of ladder. Waarschijnlijk heb je de meeste spullen al in huis en kun je dus snel aan de slag!  

Licht opschuren  

Voordat je de kunststof kozijnen gaat verven, is het belangrijk dat je de kozijnen licht opschuurt. De reden hiervoor is dat de verf anders niet goed zal hechten. Het opschuren hoef je maar heel licht te doen, zodat het kozijn iets matter wordt. Ik raad je aan om hierbij niet té grof schuurpapier te gebruiken. Je kunt beter kiezen voor schuurpapier met de kleinste korrel en iets langer schuren, dan schuurpapier met een grote korrel, waardoor je het kunststof beschadigd.   

Primer aanbrengen  

Om het mooiste resultaat te krijgen, raad ik je aan om na het schuren en vóór het verven een primer aan te brengen op de kunststof kozijnen. Deze speciale hechtprimer zorgt ervoor dat de verf beter blijft zitten én er mooier uit komt te zien. Let wel op: na het aanbrengen van de primer, breng je nog steeds twee lagen verf aan. Wij bij De VerfVakman hebben diverse soorten primers in ons assortiment. Neem dus een kijkje en vind de perfecte primer voor jouw klus!  

Zelf schilderen  

Bij het schilderen van kunststof kozijnen raad ik eigenlijk iedereen aan om gebruik te maken van hoogglans verf. Helemaal als het gaat om buitenkozijnen. Voor binnen kozijnen kun je zijdeglans verf gebruiken. Uiteraard wil dit niet zeggen dat je geen andere soorten verf kunt gebruiken, aangezien dit ook een kwestie is van persoonlijke smaak. Hiernaast is het belangrijk om een goed moment uit te kiezen voor het schilderen. Dit kun je het beste doen met droog weer, wanneer het niet té warm is. Het liefst bij temperaturen tussen de 5 en 25 graden. Het verven zelf kun je doen met een kwast of een roller, wat je zelf het prettigst vindt werken. Breng eerst een iets dunnere laag aan, laat deze drogen en ga dan vervolgens verder met de tweede laag. Hierbij mag de verf iets dikker worden aangebracht.  

Vragen? Neem contact op!  

Het kan zomaar zo zijn dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt over het schilderen van je kunststof kozijnen. Uiteraard beantwoord ik graag al je vragen en kijk ik mee met jouw situatie. Wij bij De VerfVakman zijn makkelijk te bereiken via de telefoon of email. Mocht ik even niet aanwezig zijn, dan zit er een team van ervaren VerfVakmannen klaar om je te voorzien van persoonlijk advies!

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!