Hoe verf je een binnendeur?


Het lijkt eenvoudig, even een binnendeur verven. Wil je binnenkort een binnendeur verven en weet je niet hoe je dit het beste kunt doen? Het vergt een aantal stappen om de binnendeur op de juiste manier te verven. Deze stappen lees je hieronder!

Welke verf gebruik je voor een binnendeur?

Het verven van een binnendeur kun je het beste doen met lakverf voor binnen in hoog- en of zijdeglans. Lakverf dekt erg goed en staat er bekend om slijt- en krasvast te zijn. Dit betekent dat je schilderwerk lang als nieuw blijft. Ook droogt lakverf snel en heeft een geen sterke verfgeur. Zo zijn er nog meer stappen hoe je zorgt voor de perfect geverfde binnendeur.

Het beste resultaat

Hoe zorg je er nu voor dat je het beste resultaat krijgt na het verven van je binnendeur? Met het juiste stappenplan kun je met niet te veel moeite een oude deur gloednieuw maken. Onthoud dat je van tevoren al weet in welke kleur je de binnendeur wilt verven en hoeveel dit er zijn. Een gouden tip wanneer je verf koopt is om beter te veel te kopen dan te weinig. Een binnendeur verven met een mooi en strak resultaat betekent twee keer verven. Op de verpakking van de verf kun je zien hoeveel m2 je kunt verven. Houd hier dus rekening met twee keer verven.

Waar ga je verven?

Allereerst is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd is met een gemiddelde temperatuur van 20 graden. Ook krijg je beter resultaat wanneer je de deur losmaakt en je hoeft hierbij niet de scharnieren van de deur af te halen. Zo krijg je het ook sneller af! Het is van belang dat je de juiste lichtinval hebt en daarom wordt altijd aangeraden de deur eraf te halen.

De voorbereiding voor het verven

Ontvet de deur met warm water en een ontvetter voor een schoon oppervlak. Er zijn verschillende ontvetters waar je uit kunt kiezen en wat voor jou het beste werkt. Ben je gaatjes en scheuren tegengekomen? Vul deze op met een vulmiddel voordat je begint met verven. Zijn er bepaalde plekken die je niet wilt verven? Plak deze plekken af met afplaktape. Het beginnen met ontvetten voor het schuren doe je zodat je anders het vet in het houd schuurt. De kans bestaat dat hierdoor de verf niet goed hecht en sneller loskomt. Vergeet ook niet om de deur na het ontvetten altijd na te wassen met schoon water.

Controleren van de staat van de deur

Per deur verschilt het hoe je de deur verfklaar kunt maken. Heb je te maken met een houten, oude deur? Schuur de deur fijn met het juiste schuurpapier. Er zijn verschillende schuurpapieren die je kunt gebruiken. Is de deur ongeschaafd? Dan is korrel 180 schuurpapier meer dan voldoende. Nadat je klaar bent met schuren, schuur je alles nog een keer na met fijn schuurpapier.

Het echte werk

Grote oppervlakten kun je het beste verven met een lakroller en kleine delen kun je het best verven met een kwast. Met een roerhoutje kun je de grondverf roeren en in verticale banen aanbrengen. Je rolt de verf vervolgens horizontaal uit en sluit af met verticale banen. Zo voorkom je mogelijke druipers. Watergedragen verf droogt snel, dus het is belangrijk snel te werken en altijd te werken van boven naar beneden. Als laatst, wanneer je tevreden bent met de grondlaag, ga je de binnendeur aflakken. De handeling geldt hetzelfde maar je moet hier extra opletten, omdat dit de laatste laag is.

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!