Hoe verf je een trap?

Het is een klus die iedereen het liefst zo lang mogelijk uitstelt of door iemand anders laat doen en veel geld neerlegt. Toch is het mogelijk zelf je trap te verven met een mooi eindresultaat. Ook voor iemand die dit niet eerder heeft gedaan!
Waarschijnlijk roept het een hoop vragen op, denk aan wat voor verf je nodig hebt, wat de beste trapverf is, hoeveel verf je nodig hebt voor jouw trap en hoe je een trap opmeet. Met de juiste tips kun je als verfspecialist van start gaan en de mooiste trap verven.

De juiste stappen naar het verven van een trap

Hoe pak je het schilderwerk aan bij het verven van een trap en met welke verf doe je dit? Zoals bij elke oppervlakte die je wilt verven, geldt dezelfde eerste stap en dat is een goede voorbereiding. Wat is nu een goede voorbereiding?

1. Ontvetten

Denk aan het ontvetten van de verflagen op de trap. Dit doe je met een reiniger. Ook wil je alle stof die er ligt verwijderen. Doe je dit niet goed? Dan kun je dit terugzien in je verf en dat is enorm zonde.

2. Schuren

Na het ontvetten schuur je de trap met handschuurpapier of met een schuurmachine. Er zijn verschillende soorten schuurpapier waar je uit kunt kiezen. Het ligt er hier aan wat voor verf er op de trap is aangebracht, wat de staat is van de verf en hoeveel beschadigingen er zijn.

3. Controleren op beschadigingen

De volgende stap is dan ook de trap controleren op beschadigingen. Zitten er gaatjes? Vul deze op met houtvulmiddel. Overige beschadigingen kun je met schuurpapier verwijderen zodat er een fijn oppervlak ontstaat waarop geverfd kan worden.

4. Afplakken

Plak alle randen af die niet geverfd hoeven worden met afplakmateriaal. Ook is het goed de trapleuning met een afdekzeil te beschermen. Je wilt natuurlijk niet dat de verf op verkeerde plekken terechtkomt.

5. Verven

Je kunt nu beginnen met het verven van de trap. Breng een primer aan op het oppervlak wat geverfd moet worden. Een primer zorgt ervoor dat de verf beter blijft zitten en een mooiere uitstraling krijgt.

Heb je kaal hout? Breng dan twee lagen primer aan. Over bestaande verflagen is één laag primer voldoende. Na het aanbrengen van de eerste laag kun je hier licht overheen schuren en de ondergrond goed stofvrij maken. Na het aanbrengen van de primer kun je aflak voor je trap gebruiken. Voor optimale bescherming lak je de trap altijd twee keer af.

Kan ik mijn trap in één dag verven?

Je trap in één dag verven is niet handig. De trap kan niet goed drogen en niemand kan de trap op en af. Verdeel daarom het verven van de trap over twee dagen. Zo kun je de treden om en om verven. De eerste dag verf je de even treden en de tweede dag de oneven treden. Na het verven van alle treden is het, het beste om de eerste week op je sokken van de trap op en af te lopen. Zo geef je de verf nog meer tijd goed hard te worden en blijft je trap langer mooi.

Wat heb ik precies nodig voor het verven van een trap?

Voordat je verf en spullen aanschaft, wil je weten uit wat voor materiaal je trap bestaat. Weten wat de ondergrond is, is belangrijk bij het bepalen welke verf het beste is voor je trap. De een heeft een stalen trap terwijl de ander een houten trap heeft. Zorg er altijd voor slijtvaste verf te halen voor je trap. Je kunt hierbij kiezen uit verf op waterbasis of antislipverf.

Het opmeten van je trap is ook erg belangrijk wanneer je de verf wilt kopen. Te veel verf kopen is zonde en te weinig verf kopen is heel onhandig. De meeste trappen bestaan uit 13 treden met een oppervlakte van ongeveer zes vierkante meter. Dit betekent één liter verf en één blik primer. Voor twee lagen heb je dus twee liter nodig.

Als je de verf later toch wilt gebruiken, kun je het vel verwijderen en opnieuw gebruiken. De verf is alleen niet meer zo goed als voorheen. Het beste wat je kunt doen bij verf wat voor de helft gebruikt is, is om het over te gieten in een kleiner blikje. Zo komt er nauwelijks lucht binnen en komt er geen vel.

Vergeet ook niet de rand van het blik goed schoon te maken na het overgieten van de verf. Overgieten doe je het beste met een schenktuitje of vanuit een strijkvaatje. Dit is de beste manier om het kleine blikje schoon te houden van vervuiling en andere stoffen.

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!