Je garagedeur schilderen met het beste resultaat

Zo nu en dan is je garagedeur wel toe aan een nieuw likje verf. De meeste garagedeuren zijn gemaakt van sterk metaal, wat veel weerstand biedt tegen weersinvloeden. Toch zal er na verloop van tijd beschadiging en veroudering optreden. Maar geen zorgen! Je kunt je garagedeur heel gemakkelijk zelf opnieuw schilderen. Ik, de VerfVakman, help je daar dan ook graag bij. In dit artikel heb ik een heel eenvoudig stappenplan voor je opgesteld, waarmee je je garagedeur zelf kunt schilderen met het beste resultaat!  

Materiaal van de garagedeur  

Zoals ik net al aangaf, zijn de meeste garagedeuren gemaakt van metaal. Toch is het wel goed om dit eerst even te checken. Zo heb je namelijk andere producten nodig voor elk soort materiaal. Bij een houten deur heb je grondverf nodig en voor een metalen deur weer een primer. Best belangrijk dus om dit vooraf even te controleren, want dit scheelt je achteraf veel werk!  

Reinigen 

De eerste stap is het reinigen van de garagedeur. Dit kun je doen met een speciale reiniger en ontvetter of met een sopje warm water met een scheutje afwasmiddel. Bij het reinigen van de garagedeur is het belangrijk om de scharnieren en hoekjes ook goed mee te nemen en de onderkant en kieren van je garagedeur. Laat na het reinigen de garagedeur goed opdrogen.  
 

Schuren

Na het reinigen is het tijd om de garagedeur te schuren. Hierdoor zal de primer en lak beter hechten en kun je dus mooier resultaat garanderen. Het oppervlak wordt namelijk nét iets ruwer, waardoor de verf beter pakt. Let wel op: als er al een verflaag op de garagedeur zit, is het belangrijk dat je niet helemaal tot het metaal schuurt. De oude laklaag kun je namelijk mooi opschuren, waardoor deze ook als primerlaag kan fungeren. Het schuren kun je doen met schuurpapier met een korrel van 180. Ga hierbij nauwkeurig te werk en sla ook hier niet te hoekjes en kieren over.  

Primer aanbrengen  

Hierna is het tijd om de primer aan te brengen op de garagedeur. Mocht de oude verflaag opgeschuurd zijn en dienen als primer, kun je deze stap overslaan. Zit er nog geen primer op de garagedeur? Kies van voor een goede primer die geschikt is voor het materiaal van de garagedeur, denk bijvoorbeeld aan een roestwerende primer voor op metaal. Ik adviseer je om minimaal twee primerlagen aan te brengen, zodat er een goede basis ligt voor de verflaag.  

Verven van je garagedeur

Als de primer eenmaal op de garagedeur zit, kun je de eerste laag verf gaan aanbrengen. Breng de verf aan per twee of drie banen en werk hierbij van links naar rechts en van boven naar beneden. Houd er tijdens het verven rekening mee dat je druppels en druipers meteen weghaalt. Als deze eenmaal opdrogen, krijg je dit te zien bij het eindresultaat en dat is zonde! Hiernaast is het belangrijk dat je niet té weinig verf aanbrengt. Dan heb je namelijk kans dat de verf niet goed dekt. Verder wil ik je graag als tip meegeven dat je de onderste rand van de garagedeur als laatste verft. Op de grond ligt namelijk altijd nog stof en zand, wat makkelijk in de verf kan komen. Als je de rest van de deur nog moet verven, heb je dus kans dat je de korreltjes overal naartoe veegt. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, kun je het beste een doek of zijl op de grond leggen.  

Heb je nog vragen? Stel ze aan ons!  

Mocht je na het lezen van dit stappenplan nog vragen hebben over het schilderen van je garagedeur, aarzel dan niet en neem contact met mij op! Wij bij De VerfVakman zijn heel gemakkelijk bereikbaar via de telefoon en email. Er zit een team van specialisten voor je klaar om je verder te helpen en te voorzien van professioneel advies of bekijk de meest gestelde vragen!

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!