Je vlonder en houten terras schilderen (stappenplan)

Het schilderen van je vlonder of houten terras kan een ideale manier zijn om je tuin wat kleur te geven of om oneffenheden of lelijke plekken in het hout te verbergen. Hiernaast verbeter je zo de kwaliteit van het hout en zal deze dus ook langer meegaan. Maar hoe kun je een vlonder of houten terras nu het beste schilderen? Ik, de VerfVakman, help je graag een eindje op weg en geef je graag een makkelijk stappenplan die je kunt volgen. Ben je benieuwd? Lees snel verder!  

Stap 1: vlonder of terras schoonmaken  

Een goede voorbereiding is erg belangrijk voordat je gaat beginnen met verven. Zorg er daarom voor dat de vlonder of het houten terras leeg is en dat hier geen spullen meer op liggen. Deze kun je tijdelijk opbergen in een schuurtje of bijvoorbeeld in de garage. Zand, blaadjes of overig vuil kun je wegvegen met een bezem. Maak hierna het terras goed schoon met een hogedrukspuit. Heb je geen hogedrukspuit of is het terras niet heel vuil? Dan kun je natuurlijk ook een sopje maken van water met een milde reiniger en de vlonder of het terras met de hand schoonmaken.  

Stap 2: schuren   

Nadat je je vlonder of houten terras goed hebt schoongemaakt en er geen vuil meer te bekennen is, is het tijd om te gaan schuren. Hiervoor moet het terras wel volledig opgedroogd zijn. Zijn er nog oude verfresten te bekennen die loslaten? Dan kun je deze eerst verwijderen met een verfschraper. Als het hout veel ruwe plekken heeft, kun je het beste schuren met schuurpapier met een korrelgrootte van 100-120. Is het hout iets gaver en zijn er niet veel grove plekken te bekennen? Gebruik dan schuurpapier met een korrelgrootte van 80-100.  

Stap 3: afplakken met tape  

Nu de vlonder of het houten terras goed schoongemaakt en geschuurd is, rest je nog één belangrijke taak voordat je kan gaan verven. Dit is het afplakken van muren, relingen en ramen, zodat hier niet per ongeluk verf op kan komen. Gebruik hiervoor schilderstape en geen afplakband, aangezien deze minder goed beschermen.  

Stap 4: aanbrengen van beits   

Om de vlonder of het houten terras zo goed mogelijk te beschermen tegen weersinvloeden en schimmel, kun je het beste eerst een laag beits aanbrengen voordat je gaat verven. Gebruik bij voorkeur beits voor hout op waterbasis. Hiermee bescherm je het hout en kun je hierna makkelijk verven. Breng de beits aan met een verfroller en behandel steeds een klein gedeelte tegelijk. Ik raad je aan om bij een plek te beginnen die verder weg van de deur ligt en vervolgens steeds dichter naar de deur toe te werken. Wanneer je klaar bent met beitsen, laat je de vlonder of het houten terras minimaal 24 uur drogen. 

Stap 5: aanbrengen van verf   

Net zoals bij het aanbrengen van de beits, is het bij het aanbrengen van de verf belangrijk dat je steeds een klein gedeelte tegelijk verft en dat je van boven naar onder werkt. Gebruik hierbij het liefst hoogwaardige verf op waterbasis. Als je terras beschikt over een houten overkapping, is het belangrijk dat je deze eerst verft. Schilder hierna de palen en de reling en als laatste pas het onderste gedeelte van het terras. Om goed bij randjes en hoekjes te komen, kun je deze het best eerst verven met een verfkwast. Hierna kun je een verfroller gebruiken voor de grotere oppervlakken. Breng op alle delen van het terras evenveel lagen verf aan, meestal zijn dit één tot drie lagen verf.

Stap 6: opruimen verfspullen 

Nadat je hebt geverfd, is het belangrijk dat je je verfspullen op de juiste manier opbergt zodat je deze in de toekomst nog een keer kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan je kwasten en verfbakjes. Als je hebt geverfd met verf op waterbasis, kun je de kwasten schoonmaken en afspoelen onder de kraan. Let wel op: producten zoals terpentine en acrylverf mogen niet door de gootsteen gespoeld worden, aangezien dit slecht is voor het milieu. Verfbakjes kun je afdekken met folie en verfpotten met overgebleven resten verf kun je afsluiten met de bijbehorende deksel. Mits de verpakking goed is afgesloten, kan de verf nog ongeveer 3 tot 6 jaar meegaan.  

Vragen? Neem contact op! 

Als je vragen hebt over het schilderen van je houten vlonder of terras of als je graag advies wilt ontvangen, kun je contact met mij opnemen en dan help ik je zo goed mogelijk verder! Bekijk ook onze tuinproducten online. Hiernaast zit een team van ervaren VerfVakmannen voor je klaar als ik even niet bereikbaar ben. Geef ons even een belletje of stuur ons een email met je vraag en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!