Moet ik mijn schutting beitsen of verven?

Een van de vragen die ik als verfvakman vaak voorbij zie komen is of je een schutting het beste kan verven of beitsen. Beits en verf worden vaak door elkaar gehaald en daarom is het belangrijk dat je het verschil tussen deze twee weet, om zo het beste eindresultaat te kunnen realiseren. Ik vertel je daarom ook graag wat het verschil tussen beits en verf is en welk product je het beste kunt gebruiken voor jouw schutting!  

Beits of verf?  

Door je schutting te beitsen of te verven, verleng je de levensduur van de schutting aanzienlijk. Toch is beits niet hetzelfde als verf en hangt het af van je schutting én van het resultaat dat je wenst, welke van de twee je moet gebruiken. Zo zorgt beits er vooral voor dat de schutting goed beschermd is en dat de kwaliteit van de schutting mooi blijft. Beits trekt namelijk diep in het hout en zorgt ervoor dat de schutting beschermd blijft tegen vochtig weer. Verf daarentegen kun je zien als een mooie laklaag over de schutting. Let op: voordat je de schutting gaat verven, moet je wel eerst een laag grondverf aanbrengen! Het nadeel van verf is dat dit meer overhoud vergt en het op ten duur kan gaan bladderen.  

Schutting voorbereiden  

Voordat je de schutting gaat beitsen of verven, is het belangrijk dat je de schutting eerst goed schoonmaakt, ontvet en eventueel schuurt. Begin met het verwijderen van alle groene aanslag op je schutting. Dit kun je doen met groene aanslagreiniger of met een sopje van water en soda. Gebruik hiervoor een stugge borstel en neem de schutting daarna af met een spons. Voor het ontvetten van de schutting kun je een speciale ontvetter kopen. Vul een emmer met lauwwarm water en voeg hier de ontvetter aan toe. Nadat je de schutting hiermee hebt ontvet, kun je de schutting nog even goed schoonmaken met een hogedrukreiniger. Laat vervolgens de schutting goed opdrogen en schuur het hout dan op met en vlakschuurmachine, waarbij je met de richting van de houtnerf mee schuurt.   

Het beitsen of verven van de schutting  

Na het voorbereiden van de schutting, kun je de beits of verf gaan aanbrengen. Hierbij is het belangrijk dat je een aantal stappen volgt. Natuurlijk moet je eerst de juiste beits of verf kiezen. Wil je dat je de houtkleur en de structuur van het hout nog goed blijft zien? Kies dan voor een transparante beits. Wil je je schutting juist een mooie kleur geven? In dit geval kun je zowel gekleurde beits als gewone verf kopen. Nu kan het aanbrengen van de beits over verf beginnen!  

Beits aanbrengen  

Het aanbrengen van beits gaat iets anders in zijn werk dan het aanbrengen van verf. Bij het beitsen van je schutting is het belangrijk dat je een bril opzet en handschoenen aandoet. Roer vervolgens de inhoud van de pot beits goed door. Bij het aanbrengen van de beits kun je het beste beginnen met de bovenkant van de schutting, gevolgd door de verticale delen. Hierna kun je de grote oppervlaktes en panelen beitsen. Laat de beits 24 uur drogen en breng dan een tweede laag aan.

Verf aanbrengen  

Als je de schutting wil gaan verven in plaats van beitsen, is het belangrijk dat je eerst een laag grondverf aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat de verf beter pakt én er mooier op komt te zitten. Ook bij het verven van de schutting geldt: roer de pot met verf goed door. Je kunt voor de zekerheid een zeil of doek op de grond leggen, zodat er geen verfspetters op je mooie tegels komen. Pak een spalterkwast en breng een dun laagje verf aan op de schutting. Voor de tweede laag kun je een gewone verfroller pakken en de schutting oververven, totdat de verf helemaal goed dekkend is. Laat vervolgens de verf drogen volgens de droogtijd die op de pot verf staat.  

Heb je vragen? Neem contact met mij op! 

Heb je nog vragen over het beitsen of schilderen van je schutting of wil je graag advies ontvangen over welke van de twee je het beste kunt gebruiken? Neem dan contact met mij op! Ik geef je graag zo goed mogelijk advies voor jouw klus. Ben ik even niet bereikbaar? Neem dan contact op met onze klantenservice, waar een ervaren team van specialisten voor je klaar zit om al je vragen te beantwoorden. Wij zijn heel gemakkelijk te bereiken via de telefoon en email.

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!