Tuinmeubels schilderen met beits (zomerproof)


Als het voorjaar straks eenmaal voor de deur staat, wil je natuurlijk wel dat je tuinmeubelen er netjes bijstaan. Zéker door weersinvloeden, zoals regen en sneeuw, kunnen houten tuinmeubelen na verloop van tijd dof worden of er niet meer zo mooi uitzien als voorheen. Het loont dan ook zeker de moeite om je tuinmeubelen te schilderen met beits! Dit is een goede manier om je tuinmeubelen te beschermen tegen weersinvloeden, waardoor de kwaliteit van de meubels behouden blijft. Ik, de verfvakman, vertel je daarom graag meer over hoe je tuinmeubelen zomerproof kunt maken met beits!   

Verschil beits en gewone verf  

Je vraagt je vast af waarom je voor het schilderen van je tuinmeubelen niet gewoon normale verf kunt gebruiken. Hier kan ik je een kort antwoord op geven. Beits is namelijk het meest geschikt voor het verven van tuinmeubelen, aangezien dit een vochtregulerende werking heeft én het diep in het hout trekt. Je hebt hiervoor geen grondverf nodig. Lak of verf daarentegen blijft meer op het hout liggen en hiervoor moet je dus wel nog eerst een grondverflaag voor aanbrengen.  

Beits kiezen  

Bij het kiezen van beits, kun je gaan voor een dekkende buitenbeits of een transparante buitenbeits. Een dekkende beits geeft dezelfde aanblik als gewone verf. Hierdoor is dus de houtstructuur van je tuinmeubelen niet langer zichtbaar. Dekkende beits kun je kopen op zowel synthetische basis als waterbasis. Welke beits je nodig hebt, hangt af van wat je precies wilt gaan verven. Voor donkere of juist felle kleuren, raad ik je aan om te kiezen voor een beits op waterbasis. Zo blijven de kleuren langer behouden. Voor zachte en lichte kleuren, kun je weer beter kiezen voor een beits op synthetische basis. Wil je dat de houtstructuur van je meubels nog wel zichtbaar blijft? Dan raad ik je aan om te kiezen voor een transparante beits.   

Tuinmeubelen reinigen en ontvetten  

Als je je tuinmeubelen gaat schilderen met beits is het heel belangrijk dat je deze goed reinigt en ontvet, voordat je de beits gaat aanbrengen. Vooral nieuwe tuinmeubelen moeten goed ontvet worden. Je kunt tuinmeubels reinigen met een harde borstel en verdunde tuinmeubelreiniger. Na het reinigen en ontvetten, kun je de meubels afnemen met water en een zachte borstel en laat ze hierna 24 uur drogen.  

Schuren  

Mochten tuinmeubelen oneffen plekken hebben, kun je deze het beste nog even schuren voordat je de beits gaat aanbrengen. Dit kan met een vlakschuurmachine of fijn schuurpapier met korrel 180. Let er wel op dat je tijdens het schuren met de houtnerf mee schuurt. Dit voorkomt dat je later schuurplekken of krassen ziet in het hout.  

Beits verdunnen 

Voordat je de eerste laag beits kan aanbrengen op de tuinmeubelen, kun je deze het beste een beetje verdunnen. Hierdoor trekt de beits beter in het hout, wat de impregnerende werking verhoogt. Je kunt de eerste laag verdunnen door een beetje beits in een leeg blik te gieten en deze te verdunnen met terpentine. De verhouding is ongeveer 1 deel terpentine tegenover 3 delen beits. Trek wel werkhandschoenen aan en draag een veiligheidsmasker bij zowel het verdunnen als het aanbrengen van de beits.   

Eerste laag beits 

Bij het aanbrengen van de eerste laag beits, raad ik je aan om zo snel mogelijk te werk te gaan. Beits trekt namelijk erg snel in. Probeer daarom alle delen van het tuinmeubel te beschilderen met beits als deze nog nat is. Door het ‘nat in nat’ schilderen, zullen de aangebrachte lagen beter in elkaar overlopen. Hierdoor voorkom je tevens ook kleurverschil. Veel eventuele druppels weg, zodat deze niet zichtbaar blijven in je schilderwerk. Na het aanbrengen van deze eerste laag, laat je de tuinmeubelen 24 uur drogen en kun je ze daarna eventueel licht opschuren.  

Tweede laag beits 

Als je de eerste laag beits goed hebt laten drogen, kun je een tweede laag beits aanbrengen. Let wel op: deze laag hoef je niet te verdunnen. In principe gaat het aanbrengen van de tweede laag hetzelfde als bij de eerste. Probeer in een hoog tempo te schilderen, zodat de beits niet kan opdrogen. Je kunt voor het aanbrengen van de beits een ronde kwast gebruiken en eventueel een verfroller voor grotere oppervlakken. Is je tuinmeubel gemaakt van onbehandeld hout? Dan kun je eventueel een derde laag beits aanbrengen.  

 Vragen? Neem contact op!  

Heb je vragen over het schilderen van je tuinmeubels met beits of over het kiezen van de juiste beits voor je tuinproducten? Neem contact op en dan beantwoord ik graag al je vragen! Ben ik even niet aanwezig? Geen zorgen, bij De VerfVakman zit een team van ervaren specialisten klaar die je met plezier verder helpen.

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!