Welke kleur wit kies ik?


Ben je pas verhuisd of wil je een ruimte in je huis renoveren? Dan ben je waarschijnlijk bezig met het vinden en uitkiezen van de perfecte kleur wit. Wat is nu de perfecte, witte kleur voor de muren en het plafond in de ruimte die je wilt verven?
Er bestaan verschillende soorten wit tinten die geschikt zijn voor je huis. De ene kleur is wat warmer en de ander is wat meer zuiver. Hieronder vertellen precies wat voor wit tinten het meest worden gekozen en wat de verschillen zijn.

RAL 9001, RAL 9003, RAL 9010 en RAL 9016

De meest gekozen wit tinten voor in huis zijn: RAL 9001 en RAL 9010. We zien de afgelopen jaren dat RAL 9003 en RAL 9016 steeds populairder worden. Wat zijn nu de verschillen tussen deze vier populaire wit tinten en wat is de perfecte wit voor jouw huis?

Wanneer je de wit tinten naast elkaar legt zie je een duidelijk verschil. Ook zijn bepaalde wit tinten beter voor het plafond of voor de muur. Uiteindelijk kun je zelf de keuze maken wat je het beste vindt passen bij je interieur. Er zijn natuurlijk verschillende situaties waarom een bepaalde wit tint gekozen wordt.

De verschillende wit tinten

Je hebt vast weleens in bouwmarkten emmers muurverf zien staan met de kleur ‘wit’. Je ziet hier geen RAL code bij staan, wat ook wel de kleurcode genoemd wordt. Aan deze witte kleur is geen andere tint toegevoegd, wat bij de RAL tinten wel zo is. Denk aan toevoegingen van blauwe, groene, gele of beige tinten. Dit wordt gedaan om de kleuren beter te laten mengen met andere kleuren in de ruimte en eventueel bepaald interieur.

RAL 9003

RAL 9003 is de witste tint die je kunt kiezen. Dit wordt ook wel signaalwit genoemd en deze tint wordt langzaamaan steeds populairder. Deze tint komt het meeste overeen met de witte muurverf die je in bouwmarkten terug ziet.

RAL 9010

RAL 9010 was vroeger erg populair. Het wordt ook wel zuiver wit of gebroken wit genoemd. Het is voor nieuwbouwwoningen, kozijnen, stopcontacten en deuren nog steeds de standaard kleur die gekozen wordt. Deze witte tint is niet te kil en niet te warm.
Als je RAL 9010 naast de andere wit tinten legt zie je een gele gloed hier overheen. Houd je van een landelijke inrichting of woon je in een oudere woning? Dan is dit de perfecte kleur voor de ruimte die je wilt verven.

RAL 9001

RAL 9001 was jaren geleden de populairste witte tint voor huizen. Het is een warmere wit dan andere wit tinten, wat heel zacht en warm oogt. Hierdoor wordt deze witte tint ook wel crème wit genoemd. In oudere huizen kun je deze kleur nog terugvinden bij kozijnen, deuren en stopcontacten.
Houd je van een warme sfeer en heb je veel oude meubels die je in de ruimte wilt plaatsen? Kies dan voor RAL 9001.

RAL 9016

RAL 9016 wordt steeds populairder en wordt ook wel verkeerswit genoemd. Het is een koelere wit tint dan RAL 9001 en RAL 9010. Dit komt door de blauwe gloed die toegevoegd is aan de witte kleur. Deze witte tint absorbeert kleuren uit de ruimte omdat het heel neutraal is. Het creëert hierdoor balans in een ruimte wat goed gecombineerd kan worden met een modern interieur.

Hoe kies ik de juiste kleur wit?

Om de juiste keuze te maken kun je de wit tinten meenemen naar huis en vergelijken met het interieur dat je wilt plaatsen in de ruimte. Wij raden aan de kleuren op verschillende momenten van de dag te bekijken zodat je de kleuren bij verschillende lichtinvallen kan zien. 

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!