Tegels verven: Onmisbare tips voor de doe-het-zelver!


Ben je binnenkort van plan om tegels in huis te verven? Dan wil je dit natuurlijk als een echte verfvakman doen! Ik help je hier graag bij. Met de juiste tips en producten kun je jouw tegels weer een nieuwe trendy look geven. Als verfvakman heb ik een hoop tegels geverfd en weet ik hoe je dit het beste kunt aanpakken. Je hoeft hiervoor geen tegels te vervangen en een lange zoektocht af te gaan naar nieuwe tegels. Tegels vind je vaak terug in badkamers, toiletten en keukens. Goed om te weten dat je ze allemaal eenvoudig zelf kunt verven!

De juiste tegelverf vinden

Er bestaan een hoop tegelverf soorten. Je kunt kiezen uit tegelverf of tegellak in ons assortiment. Ik zet hieronder op een rijtje wat voor tegelverf je nodig hebt voor bepaalde tegels:

  • Basistegelverf: Dit breng je aan in een paar lagen. Let op dat basistegelverf niet geschikt is in een doucheruimte. Wel kun je basistegelverf gebruiken op tegels in het toilet.
  • Warmwaterbestendige tegellak: Dit is geschikt voor ruimtes zoals de douche of het toilet. Voordat je warmwaterbestendige tegellak aanbrengt, dien je eerst een primer aan te brengen. Je kunt ook kiezen voor waterbestendige tegelverf.
  • Waterbestendige tegelverf: Bij waterbestendige tegelverf dien je eerst de benodigdheden te mixen met elkaar gedurende vijf minuten. Dit laat je vervolgens vijftien minuten staan voordat je het aanbrengt op de tegels.

Voorbereiding voor het verven

Voordat je lekker kunt gaan verven raad ik aan om je goed voor te bereiden. Je weet nu wat voor verf je nodig hebt dus kunnen we door naar de volgende stappen. Ik heb ze voor het gemak hieronder op een rijtje gezet:

  • Voordat je gaat verven is het enorm belangrijk dat je de tegels schoonmaakt! Verf hecht alleen goed op een vetvrij en schoon oppervlak. Zorg ervoor dat je de tegels grondig schoonmaakt. Dit kun je doen met lauw water en ontvetter. Na het schoonmaken schuur je de tegels om het oppervlak ruwer te maken. Zo blijft de verf nog beter zitten. Na het schoonmaken en schuren droog je de tegels en zorg je ervoor dat er voldoende ventilatie is in de ruimte.
  • In sommige gevallen zitten er weleens schimmels of kapotte tegels aan de muur. Vervang alle kapotte tegels en zorg ervoor dat de schimmels goed gereinigd zijn. Voor schimmels heb je ook speciaal verf waarmee je dit probleem goed kunt oplossen.
  • We gaan nu de vloer dekken van de ruimte waarin je gaat verven. Ik raad aan om dit met afdekvlies te doen, omdat het antislipmateriaal is. Alles wat je niet wilt schilderen plak je vervolgens af met afplaktape en eventuele meubels in de ruimte bedek je met afdekfolie. Kijk eens bij onze afplakmaterialen!
  • Kies altijd voor tape wat geen lijmresten achterlaat en waarmee je strakke lijnen kunt maken op verschillende ondergronden.

Beginnen met het verven van je tegels

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je kunt nu beginnen met verven nadat je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd. Met een roerhoutje kun je de tegelverf goed roeren en in een verfbakje gieten. Vergeet niet de voorafgaande stappen van de gekozen tegelverf goed op te volgen.

Wanneer je begint met tegels verven ga je eerst de afgeplakte randen af. Dit kun je het beste doen met een kleine verfkwast. Daarna ga je door met de rest van de tegels. Hierbij kun je het beste werken met een verfroller. Ik werk hier altijd van boven naar beneden om zeker te weten dat de aangebrachte verf niet naar beneden druppelt. Je verft in lange banen om mogelijke strepen te voorkomen.

Drogen en meerdere lagen aanbrengen

Tegels hebben vaak twee tot drie verflagen nodig voor het ultieme resultaat. Na de eerste verflaag wacht ik 24 uur voordat ik de tweede verflaag aanbreng. Ook voor de tweede laag ga lichtjes over de tegels heen met wat schuurpapier.

Afronding na het verven van je tegels

We hebben heel wat afgeplakt om goed te kunnen verven. Heb je voldoende lagen aangebracht en ben je klaar met verven? Dan is het tijd om af te ronden. De tape verwijder ik wanneer de verf nog nat is. Dit doe ik omdat de verflaag beschadigd kan raken wanneer ik de tapelaag te lang laat zitten. Na het verwijderen van de tape ga ik verder met de afdekfolie en het schoonmaken van de spullen die ik gebruikt heb.

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!